Analóg változások

Júl 6, 2018 | High End hírek

Látom, hallom, hogy megint több analógos cég sorsa így-úgy változik.
Shure befejezi a hangszedő gyártást. 86 tevékeny év után?
Garrard márkanevet megvette az SME. Kedves egészségére! Egyébként az SME indiai tulajdonosa megvette a Loricraft-ot is. A Garrard tulajdonjoga – ha jól vettem ki – eddig egy brazil cégnél volt.
A Thorens új tulajdonosa Gunter Kürten, aki „minap” még az Elacot vezette.
A hírek nem érintenek, de azért egy kicsit megmozgatnak, jutnak dolgok az eszembe….

Garrard

Az első lemezjátszóm egy Garrard chassis volt, az SP 25-re hasonlító, konkrét felirat nélkül. Autochanger funkcióval, Shure mm hangszedővel.
’76-ban nagyon élvezetes cucc volt – csak egy kevésbé tehetséges erősítőm szolgálta ki, 2*10 Wattal 2N3055-ből és egy pár Minimax II, (még az öntvénykosaras mélyekkel). Rengeteget nyüstöltem, zokszó nélkül szolgált sok évig a Shure/Garrard páros és a lemezeim is kényeztetve voltak – ráadásul e vitán felüli biztonság miatt át merték a barátok hozni a lemezkincseiket. Floyd, Sabbath, Mahavishnu, King Crimson, és apámtól komolyzenét is könnyen kaptam kölcsön.

Persze nem csak lejmolásból állt a világ, a Garrard-al beindult a lemezgyűjtés is, SBB, Collegium Musicum mellett ’76-ban muszáj volt beszereznem Rimszkij-Korszakov: Sherezádé szvitjét.
Aztán az ezredforduló körül megint sok napra felvidított egy másik Garrard, került ugyanis egy Zero 100 SB. Elég nehéz gép, függesztett vázas, szíjhajtású. A karja teszi érdekessé, szinte egy „igazi Trebitsch”!
A szöghibamentes lemez letapogatás ragyogó dolog. Ami elméletben pompásan működik, az a gyakorlatban ennél precízebb kidolgozást érdemelne: könnyű alkatrészek, nagy hézaggal illesztett csuklók – ez a gépészet tetemesen rezonál, amit emitt nyertünk, azt ott azonnal el is vesztettük!

Thorens

Nevezhetjük a világ legrégebbi szórakoztató elektronikai cégének a Thorens-et, 135 év múltjával már jó pár tulajdonosváltást, átszervezést és csődös kanyart bevett.
Svájci volt és pár évtized németországi lét után ismét svájcivá vált, most német lett megint.

A jelek alapján bizakodhatunk: nem vándorolt Kínába ki a cég, szakértő személy, nem befektető vette meg a Thorens-t és ami számunkra a legérdekesebb: komoly lemezjátszókat fejlesztettek, ilyen pl. a 900 család, vagy a prototípusként bemutatott automata funkcióval rendelkező TD 148 A. Kíváncsian várjuk, mit tudnak majd (és milyen áron..)?
Thorensre mindenképp érdemes lesz és szeretnék majd még visszatérni.

Show 2019

20. Házimozi & Hifi Show, 2019 Köszönjük tegnapi megtisztelő érdeklődésüket a kiállításon, a mai folytatás érdekessége, hogy rendszerünket ma Marten Mingus Quintet hangdobozokkal demózzuk. l'auditeur a Hifi Show-n, 2019

l’auditeur – mindig magasabbra

20. Házimozi & Hifi Show, 2019 Az idén, épp túl a 25. évfordulón - az audiofil rendszerek és készülékek mellett - a valódi csúcs high end-re fókuszálok. Olyan termékeket, cégeket képviselek, melyek saját otthoni zene hallgatásom mércéjének teljes...

Pin It on Pinterest

Share This