fbpx

Sense Audio Manufaktura

MÉG MAGASABBRA… Ez az igény áll a Sense mögött. A legjobb elérhetetlen, de törekedhetünk rá, hogy közelítsünk hozzá. Ilyen a mi hangdobozunk: 25 mm vastag ívesen formált rétegelt lemezhéjból épül fel, amibe Accuton Cell Concept kerámiamembrános hangszórók kerülnek. India alma, francia dió, makasszár furnérozás, ami igény szerint lehet más, nemes faanyag is, magasfényű polírozott lakkozás, mindehhez illő minőségű keresztváltó, kábelezés, csatlakozók

AHOGY ÖN SZERETNÉ… Ezt az alapjaiban jó hangdobozt a személyenként eltérő zenehallgatási igényekre szabjuk. Választható a hangszórókészlet, kábelezés, akár az ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót, valamint a szobához, amit persze előre megmérhetünk…

MEGMUTATNI… A külső, bármennyire is látványos, egyben funkcionális.Az ívelt és döntött előlap az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsennel konzultálva formálódott, hogy a Cell Concept hangszórói tökéletes környezetben működhessenek. A kerámiamembrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói művészkeze által készülnek kerámiából, Pécsett, a Zsolnay városában.

 

Az ötlet…

Nem előzmény nélküli a történet. Tizenéves koromban építettem első hangdobozomat, melynek egyik érdekessége az volt, hogy elcsatolt előlapot alkalmaztam. Eltelt azóta majd negyven év, ma ezt már másképp csinálnám…

A név

A SENSE nevet, pontosabban és bővebben a Sense audiómanufaktúra elnevezést kapta ez a mostani projekt (érzék – érzékeny – megérez). Egy nagyon jó hangsugárzó megépítésére vágytam, túlzásoktól mentesen, de összefoglalva azt, amit a mai fejemmel helyes iránynak gondolok.

A tervezés

Kecses állódobozt láttam magam előtt, masszív felépítéssel, nagyon csekély belső csillapítással. A doboz oldalfalai 25 mm vastag, ívesen táblásított, rétegelt lemezhéjakból állnak, az előlap és a hátsó gerinc is multiplexből van. A futásidő-kiegyenlítettség és a fázishelyességek érdekében a doboz hátradöntött, az előlap ívelt kialakítású.

Szerencsésebb lett volna az első perctől CAD-et alkalmazni, a papíron tervezett „vakrepülés” viszont jól sikerült. A kivitelezés pontosságát a CNC-gépek biztosítják. A 110 centiméter magas test belső térfogatából, a mintegy 40 literből 4,5 jut a középsugárzónak, annak kamrájánál döntött hátlapot alkalmazva.

A hangszórók

A hangszórókat az Accuton kínálatából választottam. Miért? Mert szeretem és jónak tartom ezeket, és a gyártóval is sikerült kialakítani a megfelelő kapcsolatot.

Számomra nem volt kérdés: a Cell Concept sorozat biztos nagyon jó kell hogy legyen! A C90-re gondolva nem is értem, miért nem hangosabb tőle a sajtó meg az internet? Fantasztikusnak ígérkező mágneskör, hátra teljesen nyitott felépítés, laza felfüggesztés, titántekercs a 80-as lengőhöz, tökéletes „nemkicsi-nemnagy” membrán, újfajta kosárkialakítás és felfogatás, a védőrács már széthangolt forgástest… bár lehetne olcsóbb, ami ennyire jó! A másik irányból visszanézve, megbocsátható talán az a kérdés: drágának kell tartsuk ennyiért azt, ami ennyire jó?

Ehhez az új C25 dukál.  Ezek a hangszórók olyan torzítatlanul muzsikálnak, akár egy elektrosztatikus, ráadásul magasabb hangerőre képesek, és problémamentesen illeszkedhetnek a mély szekcióhoz. Párját ritkító dinamika, pontosabban mikró- és makródinamika!

A bemutatkozás

Nem ragaszkodtam a sok szobába be sem férő, inkább csak gondokat okozó szubtartomány megjelenítéséhez, ezért nem gondolkoztam nagy mélysugárzókban, már csak az előlap karcsúsága miatt sem, így végül két 173-asnak szavaztam bizalmat. Szerepet játszott ebben az is, hogy nem vágytam mindenből a legdrágábbra… Több nagyon jó, tartalmas beszélgetésre nyílt lehetőségem az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsennel. Ezek során kristályosodott ki, hogy az új Accuton Cell Concept közép- és magashangszórói vajon melyik bevált mélysugárzóval tudnak optimálisan együtt dolgozni. A keresztváltás 240, illetve 2600 Hz-nél történik, a belső kábelezésre amorf szerkezetű kábeleket használtunk fel.

Basszus, több basszus!

Időközben háromutas, zárt dobozunkat módosítottuk. Elsősorban a hangváltó továbbfejlesztéséről van szó, a Duelund segítségéval. Pontosabb, kontroláltabb, mélyebb lett a basszus, nyitottabb, transzparensebb a hangkép. Jobbá vált a térbeli megjelenítés és tranziens viselkedés, nőtt a terhelhetőség.

A lehetőségek

A külső kialakításában nagyok a lehetőségeki: india alma, francia dió, makasszár vagy egyéb igényes furnérozás mind rendelkezésre áll, magasfényű poliészter polírozott lakkozással, amit kicsit pongyolán zongoralakknak hívnak. A kerámiamembrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói Pécsett, a Zsolnay városában készülnek kerámiából, az ott dolgozó művészek keze munkájával

Számomra fontos, hogy a zenét kell szolgálni. Ez adta az ötletet, hogy minden doboz személyre szabásának a lehetősége adott. Ez tág keretek között lehetséges, hisz választható a dobozméret, a hangszórókészlet, az egyén ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót és kábelezést. Meg persze a szobához, amit előre megmérhetünk… 

Pin It on Pinterest