Sense Audio Manufaktura

MÉG MAGASABBRA… Ez az első igény áll a Sense mögött. A legjobb elérhetetlen, de törekedhetünk rá, hogy közelítésünk jól sikerüljön. A mi hangdobozunk: 25 mm vastag ívesen formált rétegelt lemezhéjból épül fel, Accuton Cell Concept kerámia membrános hangszórók kerülnek beépítésre. India alma, francia dió, makasszár, vagy egyéb igényes furnérozás, magasfényű poliészter polírozott lakkozás, adekvát a keresztváltó és kábelezés, talp és csatlakozó…

AHOGY ÖN SZERETNÉ… Ezt a nagyon jó hangdobozt a személyenként eltérő zenehallgatási preferenciákra szabjuk. Választható a hangszórókészlet, kábelezés, akár az ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót és szobához, amit persze előre megmérhetünk…

MEGMUTATNI… A formai kialakítás követi a csillapítást alig igénylő, lélegző keresztmetszetet (air-flow), de pl. a méretezett megdöntés és ívelt előlap, az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsen-nel konzultálva formálódott, hogy az új Accuton Cell Concept hangszórói még jobban érvényesülhessenek. A kerámia membrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói művészkeze által készülnek kerámiából, Pécsett a Zsolnay városában…

SOKKAL KEVESEBBÉRT… hasonlítsa össze…

Az ötlet…

Nem előzmény nélküli a történet. Tizenéves koromban építettem első hangdobozaim, melynek egyik érdekessége az volt, hogy elcsatolt előlapot alkalmaztam. Eltelt azóta majd negyven év, ma azt is másképp csinálnám…

A név

SENSE nevet, pontosabban és bővebben a Sense audió manufaktúra elnevezést kapta ez a mostani projekt (érzék – érzékeny – megérez). Egy nagyon jó hangsugárzó megépítésére vágytam, túlzásoktól mentesen, de integrálva mindazt, amit mai fejemmel helyes iránynak gondolok, ebben az esetben és méretben három utas elrendezésben.

A tervezés

Kecses állódobozt láttam szemeim előtt, masszív szerkezettel, nagyon csekély csillapítási szükséglettel. A doboz oldalfalai 25 mm vastag, ívesen táblásított, rétegelt lemez héjakból állnak, az előlap és a hátsó gerinc is multiplexből van. A timing és fázishelyességek érdekében a doboz hátradöntött és az előlap ívelt kialakítású.

Szerencsésebb lett volna az első perctől CAD-et alkalmazni, a papíron tervezett „vakrepülés” viszont jól sikerült, mármint elégedett vagyok, bár a kész eredménnyel együtt élve, ma talán itt-ott módosítanák egy-egy árnyalatot. A kivitelezés CNC alapú. A kb. 110 cm magas test belső térfogatából, a mintegy 40 literből 4,5 jut a középsugárzónak, annak kamrájánál – fent a jobb oldali képen láthatóan – döntött hátlapot alkalmazva.

A hangszórók

A hangszórók vonatkozásában az Accuton hangszóróit választottam ki, elkötelezettségemről tanúskodik, hogy forgalmazói kapcsolatot sikerült velük kialakítani.

Döntések sokféleképpen jöhetnek létre. Számomra valahogy nem volt kérdés: az új Cell Concept sorozat biztos nagyon jó kell hogy legyen! A C90-re gondolva nem is értem, miért nem hangosabb tőle a sajtó meg az internet? Fantasztikusnak ígérkező mágneskör, hátra teljesen nyitott felépítés, laza felfüggesztés, titán tekercshordó a 80-as lengőhöz, tökéletes „nemkicsi-nemnagy” membrán, újfajta kosárkialakítás és felfogatás, a védőrács már széthangolt forgástest….bár lehetne olcsóbb, ami ennyire jó! A másik irányból visszanézve, megbocsájtható talán az a kérdés: drágának kell tartsuk ennyiért azt, ami ennyire jó?

Ehhez az új C25 dukál. Szintén zenész. Ezek a hangszórók olyan torzítatlanul muzsikálnak, akár egy elektrosztatikus, ráadásul magasabb hangerőre képesek és probléma mentesen illeszkedhetnek a mély szekcióhoz. Párját ritkító dinamika, pontosabban mikró- és makródinamika!

A bemutatkozás

Az átvitelnél nem tartottam fontosnak, hogy harmincassal kezdődjön a búgóhang, izé, az a bizonyos…na tudják: alsó határfrekvencia, illetve eleve nem gondolkoztam nagy mélysugárzókban, már csak az előlap karcsúsága miatt sem, így végül két 173-asnak szavaztam bizalmat. Picit szerepet játszott ebben az is, hogy nem vágytam mindenből a legdrágábbra, ha értik mire gondolok? Több nagyon jó, tartalmas beszélgetésre nyílt lehetőségem az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsen-nel. Ezek során konzultálva formálódott, hogy az új Accuton Cell Concept közép- és magashangszórói vajon melyik bevált mélysugárzóval érvényesülnének optimálisan?A keresztváltás 240 ill. 2.600 Hz-nél történik, a belső kábelezésre amorf szerkezetű kábeleket használtunk fel.

Basszus, több basszus!

Időközben háromutas, zárt dobozunkat módosítottuk. Elsősorban a hangváltó továbbfejlesztéséről van szó, Duelund topológia szerint. Pontosabb, kontroláltabb, mélyebb lett a basszus, nyitottabb, transzparensebb a hang- kép. Jobbá vált a pozicionálás, a térbeli megjelenítés és tranziens viselkedés, kicsit nőtt a terhelhetőség is.

A lehetőségek

A felület kialakításában nagyot lehet álmodni: india alma, francia dió, makasszár, vagy egyéb igényes furnérozás, magasfényű poliészter polírozott lakkozás (zongoralakk – színválasztás). A kerámia membrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói művész keze által készülnek kerámiából, Pécsett, a Zsolnay városában…

Számomra fontos, hogy a zenét kell szolgálni. Szándékom szerint, manufakturálisan lehetne a személyenként eltérő zenehallgatási preferenciákhoz szabni hangsugárzót. Ez tág keretek között lehetséges, hisz választható a dobozméret, a hangszórókészlet, az egyén ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót és kábelezést. Meg persze a szobához, amit előre megmérhetünk… de ezt részletesen kifejteni – itt és most – szétfeszítené a kereteket.

Pin It on Pinterest