A lemez-leszorítókról –

Szerző: | máj 21, 2018

A görbe lemez szereti a mindenféle leszorítót: a menetes leszorítót, a gömbölyű leszorítót, a tömör leszorítót, a lyukas leszorítót, a peremleszorítót….

Szerencsésen él az analóg köztudatban, hogy a lemez-leszorítók hatékony hangzásjavító eszközök. A “többé” vagy “kevésbé” mértékét néhány összetevő azért befolyásolhatja, egyrészt maga a leszorító, a használat módja, meg persze maga a lemezjátszó.

Mennyire befolyásolják a lemez-leszorítók a hangzást?

Még tizenéve egy Szalai Lacival töltött belsős “munkahétvégén” felmerült, hogy vajon mennyire befolyásolják a leszorítók a hangzást? A hirtelen ötlettől vezérelve nekiálltunk összeterelni a kéznél lévő Thorens, Clearaudio, Alisca és más leszorítókat.
Leszorító nélkül szinte sose volt jobb az előadás (van néhány ritka kivétel).

Azt tapasztaltuk, hogy a szimpla fém leszorítók okozzák a legszimplább javulást. Stabilabb lesz a hangkép, definiáltabb a mély-tartomány, ám a tömeg további növelése egyhangúbbá, unalmasabbá teszi a produkciót (érdemes lehet kicsi futóművek esetén végiggondolni a tányércsapágy terhelhetőségének határát). Emlékem szerint a filc-nélküli rozsdamentes acél szignifikánsan harmonikusabban szerepelt, mint az egyéb fém leszorítók – igen, a filc nálunk rontott az eredményen. A rafinált anyagkompozíciójú (ásványi és fémreszelék, valamint rugalmas összetevőkkel rendelkező) Thorens leszorító a középtartományban is javított és elkerülte a mélyek túlhangsúlyozását, élőbb lett az énekhang. A csavaros, szorítós Twister ellentmondásos eredményeket hozott. Kicsit össze is kuszált minket, ezért másnap tiszta fejjel folytattuk.

A “rejtélyre” a megoldást a meghúzás mértéke jelentette, jelenti. Amennyiben erőből, “rendesen” meghúzzuk a leszorítót (gyakorlatilag túlhúzzuk azt), akkor a hanglemezt a lemeztányér közepén lévő mélyedésbe kényszerítjük. Ennek lemezdeformáció a következménye, mintegy a levegőbe emelkedik a hanglemez szinte teljes külső része. Nagyon romlik a lejátszás minősége, ha már nem fekszik fel a lemez a tányérra. Ez az az eset, amikor jobb az előadás leszorító nélkül!

Hanglemez volt, műtárgy lett. Nehéz lesz lejátszani.

Mit csinál a leszorító?

A leszorítás során csökkentjük a vetemedett lemezeink magasságát, a lemez nem fog annyit “ütni”, ezáltal csökken a geometriai hiba.

Szerintem a leszorítót nem elsősorban ezen hullámos lemezek miatt érdemes megvenni és használni. Gondoljunk bele: sajnos lemezeink ritkán egysíkúak, gyakran tartalmaznak 3D összetevőket ráadásul az a deformáció is jelen van, ami nem feltűnő!

A lejátszás során keletkező rezgések hatékony csillapításában van a leszorítóknak pozitív szerepe. Érdemes lenne ezt a témát majd egyszer folytatni (és ígérem, fogom), akkor majd kitérve a kis műanyagból készült tippemre, valamint a peremleszorításra és a vákuumos leszorításra is.

Peremleszorító és a beállító sablonja

Még több bejegyzés a témában:

Show 2019

20. Házimozi & Hifi Show, 2019 Köszönjük tegnapi megtisztelő érdeklődésüket a kiállításon, a mai folytatás érdekessége, hogy rendszerünket ma Marten Mingus Quintet hangdobozokkal demózzuk. l'auditeur a Hifi Show-n, 2019

l’auditeur – mindig magasabbra

20. Házimozi & Hifi Show, 2019 Az idén, épp túl a 25. évfordulón - az audiofil rendszerek és készülékek mellett - a valódi csúcs high end-re fókuszálok. Olyan termékeket, cégeket képviselek, melyek saját otthoni zene hallgatásom mércéjének teljes...

Pin It on Pinterest

Share This