Alibi

jún 26, 2018 | Kiállítás

Alibi újra visszatérni a kiállítási benyomásokhoz? Nem, remélem nem.
Nagyszerű lehetőség ez tájékozódni, hisz a kiállítást végigjárva csőstül előttünk vannak a szebbnél-szebb, részint akár csodálatos lemezjátszók. Egy jelentős részük előadásával, hangjával megismerkedhetünk.
Borzongás, szimpátia, csalódás vagy szerelem első látásra?
Még ha ez csak első röpke “randi” is, de azért valami vonzódás, vagy akár taszítás kialakulhat.
Kellene? Elfogadnád? Mit adnál érte? A mostanidat, válás?
Érdemes megismerni az analóg univerzumot, a csillagrendszereket. Még tervezek szemezni a svájci, illetve német gyártók kínálatából és majd biztos meghajolok a Kronos előtt. De nem most.

Azon a csalóka élményen töprengek: a kiállítást bejárva, a megismerést követően, mintha lehetne dönteni, választani? Hisz egy múzeumi élményt mikor feldolgozom, akkor is rangsorolok, mérlegelek. Közben bevillan a kérdés, melyik festményt vinném haza?
Nem titok, nincs itthon se Rippl-Rónai, se Modigliani és nem azért, mert nem tudtam volna választani. Ettől nem dőlők a kardomba és legközelebb is el fogok menni a Galériába és az ott szerzett élmény segít majd kiválasztani azt, amit a szobám falába bevert szögre akasztok.

Mi következik ebből? Számomra az a feladat, hogy el kell (most) kezdenem bemutatni az elérhető lemezjátszókat is. Amiből van, amelynek árcédulája nem irreális. Persze az árakat illetőleg nem egy srófra jár az agyunk. Biztos, hogy nem egyformán szánunk – szánhatunk a zenei szükségletünkre.

100.000,- Ft? Egyszázezer!

Induljunk innen. Tegyük ide az origót. Itt még nincs Rega, Linn, Clearaudio és lényegében mindaz, amit audiofilnek vélünk. Ne vegyük komolyan azt, aki ebben a tartományban a high end szavakat kimondja. Első lépésként mellőzném a használt készülékeket. E témában érdeklődőknek ajánlom Gábor (AudioWorld) véleményét is elolvasni itt az ideális belépő lemezjátszókról.

100.000,-. Nagyon kevés itt a levegő. Az árskálának ezen az elején – számomra – egy biztos pont van: a Pro-Ject. Az Essential III listaáron 99.900,-. Új készülékként, teljes garanciával, fényes, fehér, fekete és piros színekben kapható. 
Persze vannak olcsóbb termékek is, bár engem még nem vett le sohase abból a tartományból semmi se a lábamról.

Létezik még egy Edwards Audio Apprentice TT LITE nevezetű termék is ezen az áron és érdemes lehet azt a típust is mérlegelni, itt most nem ő a nyerő. Nem írom le egyáltalán az Edwards-ot, fogja még úgy hozni a sors, hogy megküzdjön, de úgy tűnik, a kicsit magasabb kategóriában nagyobb eséllyel teremhetnek neki babérok.

A Pro-Ject Essential III

fejlesztése a nagyon messzi múltból jön, az elődhöz képest sokat javult a tányércsapágy kidolgozottsága, de a többi komponense is ésszel került kiválasztásra:

1. Az Ortofon OM 10 MM hangszedőjét kínálja ebben a csomagban,
2. Ehhez a beépített hangszedőhöz hangolták a saját tervezésű, gyártású hangkarját és ez egy fontos tény, merem állítani, hogy kulcsmomentum!
3. Precíz és fémből készül a hajtótárcsa, a szinkronmotor szilikon szíjjal hajt,
4. A hangkar rendelkezik anti-skating állítási lehetőséggel (ez fontos, de manapság néha galád mód elspórólják)
5. A csomagban megtaláljuk a Pro-Ject Connect it E phono összekötő kábelét, mely kiváló minőségű, nagy tisztaságú oxigénmentes rézből készül és nagyban hozzájárul a természetes hangzáshoz.
6. FlexiRange néven erre az alapra egy sorozat épül, rendelhető beépített fonóval, integrált A / D átalakítóval, optikai kimenettel szerelve, extra motorvezérléssel, Bluetooth-os verzióban, vagy akár RecordMaster kivitelben is.

Kritikus észrevétel alig van: ha menet közben cserélek lemezt, oda kell figyelni, hogy ne érjek a szíjhoz, meg hát az egyik mániám, hogy jobb lenne, ha meg volna a tányér középén a besüllyesztés, de sejtem, az már nem fért bele a pü. keretbe…..

Az Essential III minden esetre élénk, kiegyensúlyozott és izgalmas hangzást biztosít és ez számomra azt jelenti, hogy kategóriájában az első! A mindennapokban több, sokkal drágább lemezjátszót hallgathatok, ezért engem is meglepett, amikor egy alapbejáratás után leültem kritikusan meghallgatni és ott ragadtam. Ismerik azt a helyzetet, amikor még ezt is meghallgatom, meg azt is előveszem és mosoly! Mert lehet vele zenét felidézni! Persze ez még nem plexitányéros, nincs invertált csapágy! Hol van még ide egy jó mc (nem ebbe raknám).
De ez a kis cucc, ezzel az kis karocskával tud az érzelmekre hatóan megszólalni.
Hallgassák meg, ha nem akarnának többet szánni lemezjátszójukra.

Még több bejegyzés a témában:

High End kiállítás München, 2018

Nem részletes, sokféle igényt kielégítő beszámoló, inkább csak gondolatok, reflexiók az idei nagy High End kiállításról.
Néhány (nem mindig pozitív) gondolatokat ébresztő szoba, gyártó, termék rövid bemutatása is előfordul.

A lemez-leszorítókról

Szerencsésen él az analóg köztudatban, hogy a lemez-leszorítók hatékony hangzásjavító eszközök. A “többé” vagy “kevésbé” mértékét néhány összetevő azért befolyásolhatja,

Pin It on Pinterest

Share This